Dnes máme tu výhodu, že můžeme v obchodech nakoupit poměrně velkou spoustu potravin. Mezi ně můžeme zařadit i pochutiny, které na našem trhu byly dříve téměř nedostupné, avšak přesto se rychle staly součástí naší kuchyně. Příkladem mohou být mandle.
Tyto plody mandlovníku jedlého rostou v subtropickém podnebí a k nám se musí dovážet. Avšak ironicky se nejčastěji používají jako přísada do nejrůznějších typů vánočního cukroví. Obvykle zde slouží jako posypání, avšak do některých druhů se přidává i jejich rozdrcená varianta.
Samotné se málokdy jedí v syrovém stavu, a to pro svou typickou hořkost. Nejčastěji je tedy mimo plátků určených právě do cukroví najdeme v obchodech buď pražené, nebo obalované nejčastěji v čokoládě.
Avšak jako u všeho, ani zde bychom neměli hledět hlavně na to, kolik stojí, přestože u mandle cena reflektuje její tropický původ a nutnost dovozu. Důležitá je zde kvalita, a věřte nebo ne, ta se může u jednotlivých producentů lišit. Jak je to možné, když jde o stejnou rostlinu?
Vysvětlení je poměrně jednoduché: záleží především na tom, jaká aditiva jsou přidána. Ani čerstvé mandle totiž nelze jen sebrat, zabalit a odeslat. Tím bychom riskovali, že se brzy zkazí, často ještě dřív, než se dostanou k zákazníkovi.
I z tohoto důvodu jsou do ní přidávány nejrůznější konzervační látky. A právě jejich druh a množství určuje, jakou kvalitu bude mít výsledný produkt. A je jasné, že ne všechny společnosti přidávají stejný přípravek, ač jeho účinek je podobný.
Jak tedy poznat kvalitní produkt? Jednoduše se podívejte na složení. Co přesně obsahuje? Jaký je podíl soli, která se používá nejčastěji? Jaké jsou uvedené nutriční hodnoty? Podle toho to poznáte.
Jak je vidět, není ani toto tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Jejich cena, zvláště pokud jde o upravené druhy, také není nejmenší. Avšak důležité je, abychom správně vybrali ta, aby byl výsledek co nejlepší. Jen tak budeme spokojeni.